Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Ρουσάνο - Εξωγή


Η διαδρομή αυτή αποτελεί τη φυσική συνέχεια της προηγούμενης, καθώς ξεκινά από το Ρουσάνο (στο οποίο τελειώνει η προηγούμενη διαδρομή) και καταλήγει στην Εξωγή. Όπως περιγράψαμε και εκεί, το Ρουσάνο και η Εξωγή ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα, έτσι ένα μονοπάτι που να τα συνδέει είναι φυσικό να υπάρχει. Το μονοπάτι αυτό είναι από τα πιο σαφή και «εύκολα» στη Βόρεια Ιθάκη και αποτελεί έναν ευχάριστο περίπατο, ιδιαίτερα αν γίνει με την αντίθετη φορά από την Εξωγή στο Ρουσάνο και πίσω. 


Εμείς θα περιγράψουμε τη διαδρομή ξεκινώντας από εκεί που μείναμε στην προηγούμενη περιγραφή, δηλαδή στο Αλώνι, στο Ρουσάνο. Η διαδρομή είναι περίπου δύο χιλιόμετρα και, με εξαίρεση περίπου 350 μέτρα ανηφόρας, είναι αρκετά ομαλή. Μια μικρή παράκαμψη στην αρχή θα μας αποκαλύψει ευρήματα που αποδεικνύουν αυτά που έγραφε ο Ανδρέας Αναγνωστάτος στο βιβλίο του για το Ρουσάνο και την ιστορία του.

Από το ίδιο βιβλίο - το οποίο προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε όσους θα ήθελαν να εμβαθύνουν στην ιστορία της Εξωγής αλλά και όλου του νησιού μαζί της - διαβάζουμε τα παρακάτω για την Εξωγή:

" Ο σημερινός οικισμός διαδέχτηκε άλλους παλιότερους, συγκροτημένους και μη και πιθανότατα είναι ο τρίτος μετά τη Σάντα Μαρίνα και την Αγία Κυριακή, που ήταν ψηλότερα στο Ρουσάνο. Το χωριό είναι σκαρφαλωμένο στο Νήϊο και βρίσκεται σε ύψος 340 μέτρων από τη θάλασσα στο ακρότατο βορινό σημείο του νησιού.

Το όνομα Εξωγή βρίσκεται σε χωροταξική αντιστοιχία προς τη γειτονική Ανωγή ως το πιο απομακρυσμένο χωριό της περιφέρειας του νησιού. Η μετονομασία του Σταυρονίκιου ή Στραβονίκιου στη σημερινή του ονομασία δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς έγινε, αλλά το 1585 ονομάζεται ακόμη Στραβονίκιο. Για πρώτη φορά εντοπίζεται με το όνομα "Οξωή" το 1640

Οι κάτοικοι, χρησιμοποιώντας τα κυρίαρχα υλικά της περιοχής, την άφθονη πέτρα και τους κορμούς των κυπαρισσιών, έχτισαν με αυτά τα σπίτια τους, θαυμάσια εναρμονισμένα στο περιβάλλον, αν κρίνουμε από τα λίγα παλιά σπίτια που έχουν διασωθεί. Ο φόβος των πειρατών ανάγκασε τους κατοίκους να καταφύγουν σε μια φρουριακή "αρχιτεκτονική" των κτισμάτων με έντονο τον αμυντικό χαρακτήρα. Τα σπίτια κατασκευάζονται χωρίς μπαλκόνια, έχουν μικρά παράθυρα και παχείς τοίχους."

Ας πάμε λοιπόν να συνδέσουμε τους δύο οικισμούς τον παλαιό και το νέο:

Περιγραφή πορείας




Ξεκινάμε από το Αλώνι (Σημείο 1). Από εδώ προτείνουμε πρώτα μια μικρή εξερεύνηση στο μικρό δασάκι που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά. (Χάρτης Google, κίτρινη διαδρομή). Στη νοτιοανατολική λοιπόν άκρη του αλωνιού βρίσκουμε ένα περιφραγμένο μαντρί. Ένα μικρό μονοπάτι ξεκινά εδώ από τη δεξιά άκρη του σύρματος που όμως χάνεται μέσα στο δάσος (Σημείο 2).

Σημείο 2

Ακολουθούμε το μονοπάτι αυτό προσέχοντας πάντα το δρόμο πίσω μας ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε στο αλώνι. Μετά από περίπου 120 μέτρα βρίσκουμε τα χαλάσματα ενός οικισμού με σπίτια, πηγάδι και άλλα ενδιαφέροντα κατασκευάσματα (Σημείο 3).




Σημείο 3 - Ερείπια Οικισμού

Είναι λοιπόν σαφές ότι στο Ρουσάνο υπήρχε ένας οικισμός, πλούσιος σε νερό, όπως αναφέρεται στις μαρτυρίες του Αρχιδούκα Σαλβατώρ.

Σκοπός μας τώρα είναι να επιστρέψουμε στο αμπέλι που είδαμε στο σημείο 12 της προηγούμενης διαδρομής. Το σημείο που ξεκινά το μονοπάτι για την Εξωγή είναι στο πάνω μέρος του αμπελιού και βρίσκεται ακριβώς 35 μέτρα νότια των χαλασμάτων. Εδώ έχουμε δύο επιλογές: Είτε επιστρέφουμε στο αλώνι και κατεβαίνουμε στο αμπέλι όπως ανεβήκαμε (πιο φρόνιμο), είτε κατεβαίνουμε κατευθείαν από τα χαλάσματα (κάπως ριψοκίνδυνο). Φτάνοντας στην δυτική πλευρά του φράχτη του αμπελιού θα δούμε το μονοπάτι που έρχεται από το Σταυρό. Είναι αυτό που δεν πήραμε στο σημείο 5 της προηγούμενης διαδρομής και στρίψαμε αριστερά, εδώ ακριβώς θα μας οδηγούσε:



Ανεβαίνουμε στην πιο ψηλή μεριά του αμπελιού (Σημείο 4)


Σημείο 4

και προχωρούμε για λίγο δίπλα στο φράχτη προς την ανατολή μέχρι να δούμε ξανά λαχίδες και σαφή σήμανση μονοπατιού.



Δυο λαχίδες πιο ψηλά από το αμπέλι ξεκινά το μονοπάτι για την Εξωγή (Σημείο 5). Σκαρφαλώνουμε από τα πέτρινα σκαλοπάτια, αντέχουν!

Σημείο 5


Ρίχνουμε μια τελευταία ματιά πίσω μας:

Θαλάσσιος δίαυλος Ιθάκης-Κεφαλλονιάς (Στο βάθος η Κεφαλλονιά)

Μπορούμε σε ένα πλάνο να ρουφήξουμε όλα όσα κάνουν τη φύση αυτού του νησιού μοναδική. Τα κυπαρίσσια, οι ελιές, τα αμπέλια, οι μυρτιές, τα αμέτρητα βότανα που ευωδιάζουν τον αέρα και στο βάθος, τι άλλο, η θάλασσα.

Το μονοπάτι στην αρχή αγκαλιάζει οριζόντια το βουνό. Στα δεξιά μας βλέπουμε ξανά την Πόλη και το Σταυρό. Σε 300μ, όμως, ξεκινά η ανηφόρα (Σημείο 6). 

Σημείο 6

Ανεβαίνουμε με σταθερό ρυθμό, το μονοπάτι είναι βατό και φαρδύ, σε πολλά σημεία πετρόστρωτο.


500μ πιο μακρυά και 50μ ψηλότερα έχει τελειώσει η ανηφόρα (Σημείο 7).


Σημείο 7
Στη διαδρομή μπορούμε να απολαύσουμε πανοραμική θέα προς το Σταυρό, το βουνό της Ανωγής και τις Φρίκες.

Για ένα μεγάλο διάστημα το μονοπάτι προχωρά σχεδόν παράλληλα με τον οδικό άξονα Σταυρού-Πλατρειθιά

Συχνά συναντάμε τους πραγματικούς κυρίαρχους του Νήιου:



Μας μένουν ακόμα περίπου 850μ πορείας μέσα από εναλλασσόμενο σκιερό δάσος και ξέφωτα μέχρι να δούμε τα πρώτα σπίτια της Εξωγής. Φτάνοντας στο τέλος, έχουμε θέα πλέον και προς τον κόλπο των Αφαλών.


Κόλπος των Αφαλών (Στο βάθος αριστερά η Λευκάδα)

Το μονοπάτι καταλήγει στον ασφαλτόδρομο που συνδέει το Σταυρό με την Εξωγή (σημείο 8).


Σημείο 8 (Αρχή-Τέλος)
Από το σημείο αυτό, ανάλογα με το ποιός είναι ο τελικός μας προορισμός μπορούμε να ακολουθήσουμε τον ασφαλτόδρομο είτε προς την Εξωγή είτε προς το Σταυρό.

Σημείωση: Όπως αναφέραμε και στην αρχή της περιγραφής, ο πιο εύκολος τρόπος να περπατήσεις αυτό το μονοπάτι είναι από την Εξωγή προς το Ρουσάνο. Αφήνουμε το αυτοκίνητο στο σημείο 8 και περπατώντας φτάνουμε στο Ρουσάνο. Αφού περιπλανηθούμε στις ομορφιές του οροπεδίου, επιστρέφουμε από τον ίδιο δρόμο

Λίστα σημείων:


1-ΑΛΩΝΙ
38.44552N 20.63285E ΥΨΟΜ: 235μ

2-ΜΑΝΤΡΙ
38.44489Ν 20.63462Ε ΥΨΟΜ: 237μ

3-ΕΡΕΙΠΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥ
38.44402Ν  20°38'4.66"20.63462Ε ΥΨΟΜ: 217μ

4-ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΑΜΠΕΛΙΟΥ
38.44384N 20.63429E ΥΨΟΜ: 208μ

5-ΑΡΧΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΓΙΑ ΕΞΩΓΗ
38.44385N 20.63498E ΥΨΟΜ: 212μ

6-ΑΡΧΗ ΑΝΗΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΕΞΩΓΗ
38.44625N 20.6363E ΥΨΟΜ: 249μ

7-ΤΕΛΟΣ ΑΝΗΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΕΞΩΓΗ
38.44871N 20.63806E ΥΨΟΜ: 298μ

8-ΤΕΛΟΣ-ΑΡΧΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ ΕΞΩΓΗ ΡΟΥΣΑΝΟ
38.45861N 20.63579E ΥΨΟΜ: 256μ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου