Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Ανωγή - Κιόνι




Η διαδρομή αυτή είναι ένα από τα μακρύτερα (5χλμ) αλλά και πιο πολυπερπατημένα μονοπάτια στη βόρεια Ιθάκη και συνδέει δύο εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους χωριά.

Από τη μία μεριά, σε υψόμετρο 550 μέτρων, το ορεινό χωριό της Ανωγής με τη μυστηριώδη αρχέγονη γοητεία που νοσταλγεί τις εποχές που έσφυζε από ζωή και γέλια και φωνές παιδιών ακούγονταν στους δρόμους του. Τώρα, μόνο λίγοι γέροντες ζουν εκεί και περιμένουν  το καλοκαίρι να έρθουν οι ξενιτεμένοι να δώσουν ζωή - έστω και για λίγες μέρες  - στον τόπο

Από την άλλη μεριά το Κιόνι, ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό με έντονη τουριστική, αλλά ταυτόχρονα ήπια και καλαίσθητη ανάπτυξη, που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς μια περιοχή μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά και να διασώσει παράλληλα το χαρακτήρα της. 

Η πρόσφατη ανακαίνιση του μονοπατιού με πλακόστρωση μας έκανε να το ξαναεπισκεφθούμε με σκοπό να το καταγράψουμε. Προτιμήσαμε να ξεκινήσουμε από την Ανωγή και να κατηφορίσουμε. Η διαδρομή με χαλαρό βηματισμό μας πήρε περίπου δύο ώρες. 



Περιγραφή Διαδρομής



Λόγω του μεγάλου μήκους της διαδρομής η παραπάνω εικόνα δεν είναι πολύ λεπτομερής. Όπως πάντα στο τέλος υπάρχει λίστα σημείων και το αρχείο kml που μπορείτε να δείτε με την ησυχία σας και να μελετήσετε στο Google Earth.

Ξεκινάμε την πορεία μας από την πλατεία της Ανωγής με το καφενείο στο κατώι ενός παραδοσιακού διώροφου πέτρινου κτιρίου και την εκκλησία της Παναγίας που μετρά ιστορία από το 12ο αιώνα και αξίζει κανείς να επισκεφθεί και να θαυμάσει τις αγιογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας και το μοναδικό της πέτρινο τέμπλο. Αγιογραφίες που μόλις πριν από τριάντα χρόνια ανακαλύφθηκαν καθώς ήταν καλυμμένες - για άγνωστο χρονικό διάστημα - κάτω από στρώματα ασβέστη! Εντυπωσιακό είναι επίσης και το βενετσιάνικο καμπαναριό της εκκλησίας που χρονολογείται από το 1682.

Το Καφενείο της Ανωγής

Η Εκκλησία της Παναγίας

Το βενετσιάνικο καμπαναριό

Στην ανατολική πλευρά της εκκλησίας υπάρχει η διασταύρωση του ασφαλτόδρομου που οδηγεί στο ελικοδρόμιο. Στο ίδιο σημείο υπάρχει και μία στήλη αφιερωμένη στο Νήριτο, γενάρχη των Ιθακησίων, το όνομα του οποίου πήρε και το βουνό που βρισκόμαστε. Ο Νήριτος αναφέρεται στην Ελληνική μυθολογία ως γιος του Πτερελάου και αδελφός του Ιθάκου και του Πολύκτορα. Τα τρία αδέλφια αναφέρονται στην Οδύσσεια ως οι δημιουργοί της χτιστής βρύσης κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού, από όπου υδρεύονταν οι πολίτες.

Σημείο 2

Σημείο 2 - Στήλη Νήριτου

Συνεχίζουμε στο δρόμο προς το ελικοδρόμιο το οποίο βρίσκουμε μετά από περίπου 800μ. Πριν φτάσουμε εκεί, θα συναντήσουμε πρώτα την παράκαμψη για τα μενίρ. Τα μενίρ είναι τεράστιοι μονόλιθοι που δίνουν την εντύπωση ότι μπορεί να έχουν σκαλιστεί από ανθρώπινο χέρι. Στα μενίρ αυτά,  οι κάτοικοι της Ανωγής έχουνε δώσει ονόματα και ο πιο εντυπωσιακός απ'όλους είναι ο Αράκλης. Στο μονόλιθο αυτό αλλά και σε άλλους οδηγεί η παράκαμψη που βλέπουμε στη φωτογραφία. (Σημείο 3):

Σημείο 3 - Στροφή για Μενίρ του Αράκλη 
Για τα μενίρ αυτά θα υπάρχει ειδικό αφιέρωμα σε επόμενη ανάρτηση. Προς το παρόν συνεχίζουμε προς το ελικοδρόμιο. Λίγο πιο κάτω (Σημείο 4) στα δεξιά μας φαίνονται τα ερείπια μιας εκκλησίας:


Σημείο 4 - Ερείπια εκκλησίας

Φτάνοντας στην πύλη το ελικοδρομίου υπάρχει σαφής πινακίδα που μας δείχνει την αρχή του μονοπατιού για το Kιόνι:

Σημείο 5 - Ελικοδρόμιο


Σημείο 5 - Αρχή μονοπατιού

Συνεχίζουμε παράλληλα με το φράχτη του ελικοδρομίου μέχρι που φτάνουμε στην δυτική γωνία του (Σημείο 6). Στο σημείο αυτό υπάρχει ένα από τα γνωστά πρόχειρα πορτόνια για ζώα. Όπως συνήθως, το ανοίγουμε, περνάμε και το ξανακλείνουμε.

Σημείο 6 - Πορτόνι για ζώα

Σημείο 6 - Συνέχεια

Προχωρώντας και κοιτάζοντας πίσω μας έχουμε μια επιβλητική θέα της πλαγιάς του Νήριτου και της Ανωγής:

Θέα προς Ανωγή

Συνεχίζουμε και φτάνουμε στη βόρεια γωνία του ελικοδρόμιου. Από εδώ και κάτω συναντούμε τα πρώτα πρόσφατα έργα ανακαίνισης/συντήρησης του μονοπατιού που είναι η αρχή της πλακόστρωσης και ένα κιόσκι (Σημείο 7):

Σημείο 7

Σημείο 7 - Κιόσκι

Σημείο 7 - Πλακόστρωση

Από το σημείο αυτό και για όλη τη διάρκεια του πλακοστρωμένου τμήματος της διαδρομής δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να χάσουμε το δρόμο. Περπατώντας, μετά από λίγο, θα συναντήσουμε το πρώτο παγκάκι από τα πολλά που έχουν πρόσφατα τοποθετηθεί και λίγο μετά την πρώτη θέα προς την Άτοκο:


Σημείο 8 - Παγκάκι

Σημείο 8 - Θέα προς Άτοκο

Περπατώντας, έχουμε το νου μας  για τους εντυπωσιακούς ιστούς που στήνουν οι αράχνες και οι οποίοι συχνά βρίσκονται πάνω στην πορεία μας. Αν και σε αυτό το μονοπάτι οι ιστοί ήταν αρκετά ψηλά και δεν μας εμπόδιζαν, σε άλλα μονοπάτια ήταν πολύ χαμηλά και δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε χωρίς να τους καταστρέψουμε. Το εντυπωσιακό ήταν ότι μέχρι να επιστρέψουμε, οι αράχνες είχαν ήδη αρχίσει εκ νέου την κατασκευή τους!



Η κατάβαση από εδώ και κάτω είναι έντονη και κουραστική. Θα πρέπει να πούμε ότι κατά τη γνώμη μας οι καινούριες πλάκες, εκτός από το να κάνουν σαφές το μονοπάτι, δε βοηθούν στο περπάτημα καθώς είναι λείες και κάπως γλιστερές. Στο τέλος της ανάρτησης θα αναφέρουμε εκτενέστερα την άποψή μας για την πλακόστρωση του μονοπατιού.

Παρόλα αυτά, η θέα και η φύση του νησιού μας αποζημιώνουν σε όλη τη διαδρομή. Ακολουθούν μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τα σημεία που έχουμε ξεχωρίσει πάνω στην πλακόστρωτη διαδρομή 

Σημείο 9

Σημείο 10 - Θέα προς ακρωτήρι Κιονιού

Σημείο 10 - Θέα προς ακρωτήρι Κιονιού - Φαίνονται και τα νησιά Αρκούδι και Μεγανήσι. 
Τέρμα αριστερά τα Σύβοτα τη Λευκάδας και στο βάθος βουνά της Αιτωλοακαρνανίας


Σημείο 11
Σημείο 12

Σημείο 13 - Θέα προς Άτοκο
Σημείο 13 - Θέα προς Άτοκο

Η Άτοκος. Ένα πανέμορφο νησί με απόκρημνες ακτές αλλά και εκπληκτικές παραλίες, 
στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο φώκιες

Σημείο 13 - Θέα προς νότια

Σημείο 14 - Ερείπια σπιτιού

Θέα προς το βόρειο ακρωτήριο του νησιού. Στο βάθος η Λευκάδα

Πορτόνι για ζώα

Το συνολικό μήκος της πλακόστρωσης είναι περίπου 2300 μέτρα. Προς το τέλος, και αφού έχουμε πια κατέβει από τα 520μ στα 190μ, αρχίζουν και τα πρώτα σημάδια του χωριού του Κιονιού. Ένα αμπέλι στα αριστερά μας και λαχίδες στα δεξιά


Σημείο 15 - Αμπέλι - Λαχίδες

και λίγο μετά ένα μαντρί και το τέλος της πλακόστρωσης:

Σημείο 16 - Τέλος πλακόστρωσης - Μαντρί

Από το σημείο αυτό, η επόμενη διασταύρωση βρίσκεται σε περίπου 250 μέτρα στο Σημείο 17. Εδώ, πρέπει να πάμε δεξιά:

Σημείο 17
Σημείο 17 - Θέα προς τα αριστερά

Προχωρώντας, περνάμε μέσα από μια μοναδική αποικία από φτέρες:



Λίγο πιο κάτω θα συναντήσουμε άλλο ένα κιόσκι από τις νέες κατασκευές (Σημείο 18):

Σημείο 18 - Κιόσκι

Συνεχίζουμε άλλα 350μ και περνάμε το τελευταίο πορτόνι για ζώα (Σημείο 19):

Σημείο 19

Σε όποιες διασταυρώσεις βρίσκουμε, επιλέγουμε πάντα δεξιά αν ο σκοπός μας είναι να καταλήξουμε στο κέντρο του Κιονιού. Στο σημείο 20 συναντάμε την εκκλησία του Αγίου Γερασίμου:

Σημείο 20 - Άγιος Γεράσιμος

Στο σημείο αυτό, αν στρίψουμε αριστερά θα καταλήξουμε στον ασφαλτόδρομο Φρίκες - Κιόνι, λίγο πριν την είσοδο στο χωριό. Εμείς επιλέγουμε να πάμε δεξιά για να μπούμε στο Κιόνι. Μετά από λίγο θα δούμε τα πρώτα σπίτια και θα απολαύσουμε τη θέα προς τον κόλπο (Σημείο 21):




Βρισκόμενοι πια μέσα στο χωριό έχουμε φτάσει στον προορισμό μας.






Από εδώ έχουμε και άλλες κοντινές επιλογές για ευχάριστους περιπάτους αλλά και για ένα μονοπάτι προς τους όμορφους τρεις μύλους στα ανατολικά του χωριού. Λεπτομέρειες στο εγγύς μέλλον...


Μερικές σκέψεις για την πλακόστρωση 

Η πλακόστρωση, σαν ιδέα είναι πολύ καλή και οι κατασκευές όπως τα κιόσκια και παγκάκια, παραπάνω από ευπρόσδεκτες για το διαβάτη. Ειδικά για το Κιόνι, με την μεγάλη προσέλευση σκαφών, ένα πλακόστρωτο μονοπάτι δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες από τη θάλασσα να εξερευνήσουν το εσωτερικό του νησιού χωρίς μηχανοκίνητο μέσο.

Η πλακόστρωση του μονοπατιού όμως, όπως έγινε, δεν ήταν δυστυχώς αυτό που περιμέναμε να δούμε ανεβαίνοντας στην Ανωγή. Είδαμε πέτρες λεπτές, χωρίς συνδετικό υλικό ανάμεσά τους, που με το πάτημα σε πολλά σημεία ξεκολλούσαν και μας έκαναν να αναρωτιόμαστε για την αντοχή τους στο χρόνο και στις βροχές. Είδαμε πέτρες που είχαν περισσέψει και είχαν εγκαταλειφθεί στο πλάι του μονοπατιού σαν μπάζα. Είδαμε ότι, εκτός από πολύ λίγα σημεία, δεν έγινε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη δημιουργία σκαλοπατιών που θα μείωναν την κλίση, όπως βλέπουμε σε παλιά μονοπάτια στο νησί (πχ, Πλατρειθειάς Εξωγή). Έτσι, ένα μονοπάτι με ήδη μεγάλη κλίση , με την τοποθέτηση λείων και γλιστερών πλακών γίνεται πιο κουραστικό και επικίνδυνο. 

Εν ολίγοις, είδαμε αυτό που βλέπουμε παντού. Ενώ κάποτε τα έργα γίνονταν από τις προηγούμενες γενιές με φιλοσοφία ζωής και προοπτική για γενιές ολόκληρες, σήμερα τα έργα γίνονται με προχειρότητα και φιλοσοφία αρπαχτής. Ας είναι τουλάχιστο αυτή η πλακόστρωση το αρνητικό παράδειγμα που θα εμποδίσει να γίνουν άλλες τέτοιες στο μέλλον. 



Μερικές σκέψεις για την Άτοκο 

Η δεύτερη σκέψη που γεννήθηκε κατά την κατάβασή μας είχε να κάνει με την Άτοκο, την οποία βλέπαμε στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Ένα πανέμορφο νησί με απόκρημνες ακτές αλλά και καταπληκτικές παραλίες, που αποτελεί καταφύγιο για φώκιες που ζουν στην περιοχή. Ένα νησί που βρίσκεται στο κέντρο μιας μεγάλης θαλάσσιας περιοχής που περικλείεται από τα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας και τα νησιά της Ιθάκης και της Λευκάδας και η οποία είναι πέρασμα για κοπάδια δελφινιών.

Αυτό το νησί, λοιπόν, αντί να γίνει το κέντρο ενός μεγάλου θαλάσσιου πάρκου που από τη μια μεριά θα προστάτευε τους πληθυσμούς των ζώων που αναφέραμε και από την άλλη θα έφερνε πλήθος τουριστών με ευαισθησίες οικολογικές, είναι λέει ιδιωτικό και είναι προς πώληση! Όπως ακριβώς η περίπτωση της Οξιάς που πουλήθηκε σε εμίρη με τίτλους ιδιοκτησίας από την περίοδο της Ενετοκρατίας και όπως η περιοχή γύρω από την παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο που και αυτή πωλείται με παρόμοιους τίτλους ιδιοκτησίας. Αν το ξεπούλημα τέτοιων μοναδικών τόπων αποκαλείται "ανάπτυξη" και "επένδυση", εμείς μάλλον μιλάμε άλλη γλώσσα.


Λίστα Σημείων

Συνολική Απόσταση: 5,0 χλμ
Συνολική υψομετρική διαφορά: 522μ


Σημείο 1-ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΩΓΗΣ: 
38 25 12.63 N 20 40 26.42 E  ΥΨΟΜ: 522μ

Σημείο 2-ΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ:
38 25 14.06 N 20 40 26.91 E  ΥΨΟΜ: 519μ

Σημείο 3-ΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΜΕΝΙΡ:
38 25 18.98 N 20 40 34.88 E  ΥΨΟΜ: 489μ

Σημείο 4-ΕΡΕΙΠΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ:
38 25 20.88 N 20 40 37.64 E  ΥΨΟΜ: 477μ

Σημείο 5-ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟΥ:
38 25 27.72 N 20 40 55.09 E  ΥΨΟΜ: 473

Σημείο 6-ΠΟΡΤΟΝΙ ΓΙΑ ΖΩΑ:
38 25 29.64 N 20 40 51.96 E  ΥΨΟΜ: 466μ

Σημείο 7-ΚΙΟΣΚΙ - ΑΡΧΗ ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΗΣ:
38 25 32.62 N 20 40 57.05 E  ΥΨΟΜ: 465μ

Σημείο 8-ΠΑΓΚΑΚΙ - ΠΡΩΤΗ ΘΕΑ ΠΡΟΣ ΑΤΟΚΟ:
38 25 40.27 N 20 41 09.79 E  ΥΨΟΜ: 425μ

Σημείο 9-ΠΡΩΤΗ ΦΟΥΡΚΕΤΑ:
38 25 48.03 N 20 41 12.01 E  ΥΨΟΜ: 420μ

Σημείο 10-ΘΕΑ ΠΡΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΚΙΟΝΙΟΥ:
38 25 49.22 N 20 41 12.12 E  ΥΨΟΜ: 404μ

Σημείο 11-ΣΤΕΡΝΑ:
38 25 57.94 N 20 41 15.84 E  ΥΨΟΜ: 332μ

Σημείο 12-ΦΟΥΡΚΕΤΑ:
38 25 58.95 N 20 41 14.49 E  ΥΨΟΜ: 307μ

Σημείο 13-ΘΕΑ ΠΡΟΣ ΑΤΟΚΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ :
38 25 57.26 N 20 41 20.77 E  ΥΨΟΜ: 285μ

Σημείο 14-ΕΡΕΙΠΙΑ ΣΠΙΤΙΟΥ:
38 26 08.27 N 20 41 22.02 E  ΥΨΟΜ: 249μ

Σημείο 15-ΑΜΠΕΛΙ - ΛΑΧΙΔΕΣ:
38 26 13.87 N 20 41 35.28 E  ΥΨΟΜ: 162μ

Σημείο 16-ΤΕΛΟΣ ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΗΣ - ΜΑΝΤΡΙ:
38 26 17.62 N 20 41 33.16 E  ΥΨΟΜ: 159μ

Σημείο 17-ΔΙΧΑΛΑ ΔΡΟΜΟΥ - ΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΚΙΟΝΙ:
38 26 24.75 N 20 41 32.49 E  ΥΨΟΜ: 150μ

Σημείο 18-ΚΙΟΣΚΙ:
38 26 25.48 N 20 41 33.61 E  ΥΨΟΜ: 141μ

Σημείο 19-ΠΟΡΤΟΝΙ ΓΙΑ ΖΩΑ:
38 26 35.75 N 20 41 29.00 E  ΥΨΟΜ: 99μ

Σημείο 20-ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ:
38 26 41.17 N 20 41 23.10 E  ΥΨΟΜ: 61μ

Σημείο 21-ΘΕΑ ΠΡΟΣ ΚΟΛΠΟ ΚΙΟΝΙΟΥ:
38 26 47.52 N 20 41 23.45 E  ΥΨΟΜ: 52μ

Σημείο 22-ΘΕΑ ΠΡΟΣ ΚΙΟΝΙ:
38 26 53.91 N 20 41 22.26 E  ΥΨΟΜ: 23μ


1 σχόλιο:

  1. Με εκφράζει απόλυτα ο προβληματισμός σου για το πλακοστρωμένο μονοπάτι ΚΙΟΝΙ -ΑΝΩΓΗ, το έχω περπατήσει πολλές φορές , επίσης πεταμένες πέτρες δεξιά αριστερά σε πολλά σημεία σαν να ξεχάστηκαν μπάζα....Οπως το λές έργα με φιλοσοφία αρπαχτής ...εγώ λέω έργα που δεν τα βλέπει η μέρα.....Δυστυχώς σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει ούτε αυτο που υπάρχει θα έχει καταστραφει από τα νερά (κακό κλείδωμα ) θα βοηθήσουν και τα κατσίκια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή