Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Φρίκες - Μύλος - Δεύτερα Κουρβούλια



Σήμερα θα περπατήσουμε από τις Φρίκες στα Δεύτερα Κουρβούλια, μία από τις αγαπημένες παραλίες της Βόρειας Ιθάκης
Θα βαδίσουμε πάνω σε ένα μονοπάτι που περνά από τον ανεμόμυλο που βρίσκεται στην ανατολική μεριά του λιμανιού των Φρικών και  καταλήγει στη μοναδική παραλία με τα γαλήνια και κρυστάλλινα νερά που την κάνουν να μοιάζει από ψηλά με μια τεράστια φυσική πισίνα. 
Η συνολική διαδρομή έχει μήκος 880 μέτρα




Περιγραφή διαδρομής:




Το μονοπάτι ξεκινά από την κατάληξη σχεδόν του δρόμου Σταυρός - Φρίκες, σχεδόν 100 μέτρα πριν από την παραλιακή "περατζάδα" των Φρικών.





Το μονοπάτι είναι ανηφορικό μέχρι να φτάσουμε στο μύλο, τον οποίο βρίσκουμε μετά από 220μ και περίπου 23μ υψόμετρο από τη θάλασσα. Η είσοδος του μύλου είναι από τα ανατολικά και απαιτείται προσοχή καθώς οι πέτρες είναι αρκετά γλιστερές.








Στο εσωτερικό του μύλου υπάρχει ακόμη η μυλόπετρα, ενώ από τα στενά σκαλιά μπορούμε να ανεβούμε - πάντα με την απαιτούμενη προσοχή - μέχρι την κορυφή απ' όπου έχουμε πανοραμική θέα στον κόλπο των Φρικών.






Βγαίνοντας από το μύλο, συνεχίζουμε το μονοπάτι περπατώντας ανάμεσα στη χαρακτηριστική θιακιά βλάστηση με τα πλούσια και έντονα αρώματά της. Στα αριστερά μας κατά διαστήματα έχουμε θέα στη θάλασσα, μέχρι που φτάνουμε σε ένα πλάτωμα από το οποίο έχουμε θέα προς την παραλία "Πρώτα Κουρβούλια".



Στο βάθος απέναντι, ο χωματόδρομος που ξεκινά από τις Φρίκες και καταλήγει στο Μάρμακα



Στο εσωτερικό του κόλπου που μόλις διακρίνεται στο κάτω μέρος της φωτογραφίας, η παραλία "Πρώτα Κουρβούλια"

Το υπόλοιπο του μονοπατιού στενεύει κάπως και καταλήγει στα όρια ενός φραγμένου οικοπέδου. Από το σημείο αυτό η κάθοδος μέχρι την παραλία είναι σχετικά έντονη και  χρειάζεται προσοχή στα χαλίκια και τα γλιστρήματα. 







Στο τέλος, μια βουτιά στα πάντα κρυστάλλινα και ήρεμα νερά της αγαπημένης παραλίας, μας αποζημιώνει για τον κόπο μας.



















Λόγω της σαφήνειας του μονοπατιού δεν παραθέτουμε λίστα σημείων. Το kml αρχείο που βρίσκεται στο παρακάτω link περιέχει τη διαδρομή και μερικά χαρακτηριστικά σημεία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου