Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Κάλαμος - Περιβόλι




Η παραλία "Περιβόλι" βρίσκεται στον κόλπο των Αφαλών, απέναντι από τις αμμουδερές παραλίες του κόλπου. Δεν έχει πρόσβαση από ασφαλτόδρομο αλλά μέσω ενός σύντομου και ευχάριστου μονοπατιού που ξεκινά από τον Κάλαμο ή, εναλλακτικά, μέσω μιας παράκαμψης του ασφαλτόδρομου για την παραλία των Αφαλών, που βρίσκεται στο κέντρο του κόλπου.  

Εμείς καταλήξαμε εκεί από τον Κάλαμο, ολοκληρώνοντας μία μεγάλη διαδρομή Πλατρειθειάς-Εξωγή-Κάλαμος-Περιβόλι και η βουτιά στα δροσερά νερά με τον εντυπωσιακό βυθό ήταν μια υπέροχη ανταμοιβή.

Η συνολική απόσταση από τον Κάλαμο είναι μόνο 380μ και η μέγιστη υψομετρική διαφορά 90μ.


Περιγραφή διαδρομής:

 


Το μονοπάτι ξεκινά στα όρια του ανακαινισμένου σπιτιού στον Κάλαμο, ενώ υπάρχει και σχετική πινακίδα.

Σημείο 1 - Ξεκίνημα
Το μονοπάτι είναι σχετικά σαφές και καθαρό, όπως και σκιερό μιας και διασχίζει δάσος από τη γνωστή ανάμεικτη βλάστηση του νησιού. 




Η ευρηματικότητα στην κατασκευή πορτονιών για ζώα είναι χαρακτηριστική, όπως βλέπουμε στην ακόλουθη φωτογραφία

Σημείο 2
Και σε αυτό το μονοπάτι, μπορούμε να δούμε τη χαρακτηριστική χρήση της πέτρας που δημιουργεί σκαλοπάτια για μείωση της κλίσης, με αξιοθαύμαστη αντοχή στο χρόνο 


Σε πολλά σημεία, νεαρά κυπαρίσσια απειλούν να κλείσουν το μονοπάτι. Επίσης, χρειάζεται λίγη προσοχή στα βήματά μας λόγω της κλίσης του μονοπατιού.


Στο σημείο 3 συναντάμε ένα χωματόδρομο. Αν στρίψουμε δεξιά, θα μας οδηγήσει στον ασφαλτόδρομο των Αφαλών και αποτελεί εναλλακτική πρόσβαση για την παραλία του Περιβολιού για κάποιον που έρχεται από τον Πλατρειθιά. 

Ο ασφαλτόδρομος αυτός ξεκινά από τις "Λίμνες" στον Πλατρειθιά - λίγο πιο κάτω από το Γεφύρι - και καταλήγει στις Αφάλες. Αν είμαστε προσεκτικοί όπως διασχίζουμε τον ασφαλτόδρομο αυτό, θα δούμε σε κάποιο σημείο αριστερά μας το χωματόδρομο, ο οποίος καταλήγει στο Περιβόλι. 

Εμείς, μόλις συναντούμε το χωματόδρομο, συνεχίζουμε αριστερά και σε λίγα μέτρα βρίσκουμε τη συνέχεια του μονοπατιού στα δεξιά μας.

Σημείο 3 - Διασταύρωση με χωματόδρομο

Σημείο 3 (Διασταύρωση με χωματόδρομο) - Όψη δεξιά προς Πλατρειθιά

Σημείο 3 (Διασταύρωση με χωματόδρομο) - Όψη αριστερά προς Περιβόλι

Σημείο 3 (Διασταύρωση με χωματόδρομο) - Συνέχεια μονοπατιού προς Περιβόλι
Από το σημείο αυτό, το μονοπάτι συνεχίζει στο δάσος μέχρι την παραλία, την οποία βρίσκουμε μετά από 150 μέτρα.




Αν και δίπλα στην πολυσύχναστη παραλία των Αφαλών, στο Περιβόλι μπορούμε να απολαύσουμε μία απρόσμενη ησυχία, τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς των βράχων και τη θέα προς το βουνό του Μάρμακα. 

Ο βυθός, με τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς των υφάλων, φιλοξενεί πληθώρα ψαριών και θαλάσσιας βλάστησης και είναι απολαυστικός για παρατήρηση με μάσκα.





Λίστα σημείων:

1-ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΚΑΛΑΜΟΣ
38 28 2.49 N
20 38 11.08 E
90 μ

2-ΠΟΡΤΟΝΙ ΓΙΑ ΖΩΑ
38 28 4.74 N
20 38 14.17 E
66 μ

3-ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟ
38 28 6.90 N
20 38 16.18 E
41 μ

4-ΤΕΛΟΣ - ΠΕΡΙΒΟΛΙ
38 28 8.46 N
20 38 20.74 E
0 μ

Αρχείο kml:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου