Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Σχολή Ομήρου


Μία από τις τοποθεσίες της Ιθάκης στις οποίες η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει ερείπια μυκηναϊκής εποχής  βρίσκεται ανάμεσα στην Εξωγή και τον Πλατρειθιά και έχει την ονομασία «Σχολή Ομήρου». Σύμφωνα μάλιστα με τους επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι εκεί βρισκόταν το Οδυσσειακό Ανάκτορο

Η Σχολή Ομήρου, επίσης, μπορεί να αποτελέσει και σημείο εκκίνησης για κάποια άλλα μονοπάτια που μας οδηγούν σε όμορφες κρυμμένες γωνιές στη βόρεια άκρη του νησιού και τις οποίες θα δούμε σε επόμενες αναρτήσεις.

Στη "Σχολή Ομήρου" φτάνει κάποιος εύκολα και γρήγορα με τα πόδια, ξεκινώντας είτε από το Σταυρό είτε από τον Πλατρειθιά. Πρόκειται για έναν πολύ ενδιαφέροντα και εύκολο περίπατο, ακόμα και για μια οικογένεια με παιδιά. Εμείς στην ανάρτηση αυτή θα σας πούμε λίγα λόγια για το πώς μπορείτε να φτάσετε, καθώς και το τι μπορείτε να δείτε εκεί. 

Πριν όμως προχωρήσουμε σε περιγραφή της διαδρομής και της τοποθεσίας, θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στις ανασκαφές που έχουν γίνει κατά καιρούς στην Ιθάκη με απώτερο σκοπό την εύρεση Μυκηναϊκού Ανακτόρου - του Οδυσσειακού - και την ταύτισή της με την Ομηρική Ιθάκη

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Η Ιθάκη μέσα από τους ξένους περιηγητές - William Leak ( Μέρος Α΄ )

Το λιμάνι Βαθύ της Ιθάκης
 (Πίνακας του E.Dodwell – 1806)

Σημαντική πηγή για τη ζωή στην Ελλάδα των προηγούμενων αιώνων αποτελούν οι αναφορές των ξένων περιηγητών, οι οποίοι μαγεμένοι από την αρχαία ιστορία άρχισαν να εξερευνούν την Ανατολή και να αφηγούνται ιστορίες από την καθημερινή ζωή των κοινωνιών με τις οποίες έρχονταν σε επαφή. Ιστορίες, οι οποίες μπορεί να περιέχουν ορισμένες υπερβολές ή ανακρίβειες, δεν παύουν όμως να αποτελούν πολύτιμη πηγή για την καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής εκείνης.

Πολλοί από αυτούς τους περιηγητές πέρασαν, όπως είναι γνωστό, από την αρχαιολατρεία στην αρχαιοκαπηλεία. Ένας από τους πιο αξιόπιστους περιηγητές ήταν ο Άγγλος ταγματάρχης William Leake, ο οποίος στο έργο του Travels in Northern Greece" που εκδόθηκε το 1835, μεταξύ άλλων, δίνει πληροφορίες και για την Ιθάκη την οποία επισκέφτηκε το 1806. Στις αφηγήσεις του αυτές, διαβάζουμε για μια Ιθάκη των 8.000 κατοίκων, των 50 ιστιοφόρων πλοίων και της πολύπλευρης οικονομικής δραστηριότητας.

Ο William Leake είναι από τους πρώτους που περιηγήθηκαν  την Ιθάκη προσπαθώντας να αντιστοιχίσουν τις τοποθεσίες της σύγχρονης Ιθάκης με τις αντίστοιχες ομηρικές πατώντας πάνω στο ομηρικό κείμενο.

Οφείλουμε στο σημείο αυτό να πούμε ότι η μετάφραση-απόδοση είναι δική μας, απευθείας από το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο. Αν παρ΄ ελπίδα, διαπιστώσει κάποιος λάθη ή σκοτεινά σημεία στη μετάφραση, μπορεί να  ανατρέξει στο πρωτότυπο κείμενο που βρίσκεται  εδώ  και είναι ευπρόσδεκτος να στείλει τις παρατηρήσεις του.

Επειδή το κείμενο του W.Leak είναι μακροσκελές, θα δημοσιευτεί σε πέντε συνέχειες. Δημοσιεύουμε σήμερα το πρώτο μέρος. Καλή ανάγνωση